Tips & Tricks

Hier komen binnenkort tips en tricks over onderwerpen als contractonderhandelingen, auteursrechten, alle soorten royalties en contracten.

Alvast een paar tips:

WEET WAT JE ONDERTEKENT
Laat je contracten nakijken door een ter zake deskundig bedrijf of persoon! Wij hebben doorgaans in zeer korte tijd je overeenkomst doorgenomen en we kunnen je meerdere belangrijke tips voor aanpassingen geven, waar je later heel veel profijt van kunt hebben. 

 

OP TIJD JE COMPOSITIES AANMELDEN!
Wij doen veel naclaims voor componisten en daarbij komen we nogal eens de sitatie tegen dat de componisten hun werken niet of erg laat hebben aangemeld bij Buma Stemra. Dit kan tot consequentie hebben dat je geen recht hebt op inkomsten! Als je je werken dan alsnog aanmeldt kan het voorkomen dat je een of meerdere jaren aan inkomsten mist!

 

VERJARINGSTERMIJNEN
Vergeet niet dat Buma Stemra, NORMA, Sena en andere rechtenorganisaties verjaringstermijnen hanteren. Als je niet op tijd reageert op afrekeningen of je dient je medewerkingen of composities niet op tijd in, dan loop je de kans dat je geen recht meer hebt op royalties. De termijnen verschillen per organisatie en variëren doorgaans van 2 tot 5 jaar.

 

RECHTENVERDELING VAN SONGS
Voor de componisten en tekstdichters: spreek in een zo vroeg mogelijk stadium met elkaar af wat de verdeling van nieuwe songs wordt en meldt de song(s) bij Buma Stemra aan zodra de definitieve titel en verdeling bekend is. Dit om onenigheid achteraf te voorkomen.